Contoh Soalan Ujian Psikometrik SPA

Salam sejahtera gais. Adakah anda mendapat panggilan menduduki ujian psikometrik untuk memasuki perkhidmatan awam? Saya mengucapkan tahniah kepada anda kerana mendapat panggilan menduduki ujian psikometrik. Panggilan menduduki ujian ini adalah peluang bagi anda untuk menjawat jawatan yang anda pohon. Namun peluang anda menjawat jawatan yang dipohon bergantung kepada ujian psikometrik yang bakal anda duduki.

Untuk mendapatkan jawatan yang anda pohon, anda kena lulus ujian psikometrik. Sekiranya lulus, anda akan dipanggil ke sesi temuduga pula. Jika anda melepasi sesi temuduga, anda akan mendapat surat tawaran untuk menjawat jawatan yang anda idamkan. Begitulah step yang kena anda lalui untuk menjawat jawatan yang anda pohon.

Oleh itu anda mestilah lulus dalam ujian psikometrik dengan cemerlang kerana jika anda lulus barulah dipanggil ke sesi temuduga.

APAKAH UJIAN PSIKOMETRIK?

Ujian Psikometrik adalah satu cabang kajian berkaitan dengan teori, amali dan teknik pengukuran psikologi manusia. Lebih tepat lagi, psikometrik adalah bidang berkaitan dengan kaedah pengukuran objektif kemahiran dan pengetahuan, kebolehan, sikap, personaliti calon.

Ujian Psikometrik berangka digunakan untuk mengukur dan menilai keupayaan calon-calon untuk berurusan dengan angka dengan cepat dan tepat. Ujian Psikometrik berangka mengandungi set soalan yang menilai pengetahuan korang tentang nisbah, peratusan, kos dan analisis jualan, kadar, trend dan penukaran mata wang.

Daripada keputusan daripada ujian psikometrik inilah pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam dapat mengenal pasti perwatakan calon dan menentukan kesesuaian dengan jawatan yang dipohon.

Pakej rujukan ini khusus untuk peperiksaan PSEE UJIAN PSIKOMETRIK 2023 

  • Ia bukan soalan bocor atau soalan ramalan. Ia lebih daripada itu. Soalan bocor ke ramalan tu bukan tahap orang yang nak bekerja di sektor awam.
  • Tinggalkan mereka yang masih ada mentaliti ini. Kita nak masuk zaman pekerjaan. Kalau minda tu masih ada di kepala anda, ertinya anda masih belum cukup layak untuk masuk ke zaman kerjaya kerajaan tahun 2023 ini.
    BELI SEKARANG

PREVIEW COPY RUJUKAN PSIKOMETRIK VERSI TERKINI

BELI CONTOH SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK

Ujian psikometrik ini nampak tidak sukar tetapi soalan direka untuk mengelirukan.

TONJOLKAN NILAI POSTIF ANDA SEMBUNYIKAN NILAI NEGATIF ANDA!

Senang tak? Kena faham, ujian ini mengukur dimensi berkaitan aptitud minda, kecenderungan minat dan tret personaliti.

Susah nak terang semua. Rasanaya lebih mudah kalau anda buat LATIH TUBI jawab soalan-soalan yang biasa di tanya dalam ujian ini. Kami dah kumpulkan semua maklumat yang anda kena tahu;

tip jawapan
contoh soalan
Cara jawab soalan supaya tidak tersasar
perangkap-perangkap psikometrik
apa yang bakal menggagalkan psikometrik anda

Jika anda mahu lebih banyak soalan ujian psikometrik untuk membuat ulangkaji yang dilengkapi dengan skema jawapan, jangan berfikir dua kali, anda berada ditempat yang tepat. Terdapat 200 contoh soalan ujian psikometrik berserta skema jawapan dan nota padat untuk anda melakukan ulangkaji sebelum menduduki ujian psikometrik. Sekiranya anda berminat dapatkan rujukan versi penuh.

Rujukan Psikometrik ini bukan untuk jawatan tertentu tetapi ia merupakan rujukan umum. Rujukan ini sesuai dijadikan rujukan bagi mana-mana jawatan yang mempunyai ujian psikometrik.

Mengapa anda perlukan rujukan psikometrik?

Pertama, adalah lebih baik anda hadir ke sesi ujian psikometrik dengan persediaan berbanding hadir ke sesi ujian psikometrik tanpa melakukan apa-apa persiapan.

Kedua, Anda tak ada kesungguhan? Tak mahu buat persediaan yang betul? Tak mahu luang masa khusus untuk studi? Tapi itu bukan anda. Anda sudah luang masa cari rujukan dan sampai ke laman ini kan?

Ketiga, Contoh soalan berserta skema jawapan dan nota ringkas lagi padat dalam rujukan psikometrik ini dapat menjimatkan masa anda untuk mencari bahan di google. Ia juga dapat membantu anda untuk mudah faham tentang ujian ini.

Keempat, anda akan dapat nota ringkas untuk penilaian matematik. Untuk pengetahuan anda kadang-kadang ada psikometrik yang ada soalan matematik.

Paling penting, anda yakinlah dengan kemampuan Tim Infokerjaya yang menerbitkan rujukan ini sejak 2009. Sudah berpuluh ribu salinan rujukan ini terjual dan berjaya membantu ribuan calon lulus dengan cemerlang dalam ujian psikometrik dan kini masa untuk anda pula. Rujukan ini sentiasa dikemaskini dari semasa ke semasa mengikut situasi semasa. Tidak sama seperti buku fizikal yang tidak dikemaskini sejak diterbitkan.

Ada jaminan saya lulus kalau dapatkan rujukan ujian psikometrik ini?

Seperti yang saya nyatakan, lebih baik anda hadir ke sesi ujian psikometrik dengan persediaan berbanding hadir ke sesi ujian psikometrik tanpa melakukan apa-apa persiapan.

Penentu anda dipanggil ke sesi temuduga bergantung kepada bilangan kekosongan jawatan. Ujian psikometrik adalah ujian penyingkiran calon yang terlalu ramai. Sebagai contoh kekosongan jawatan yang dipohon adalah 20 kekosongan dan pastinya SPA mengambil berdasarkan merit skor semua calon yang menduduki ujian.

BELI CONTOH SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK

error: Content is protected !!
Scroll to Top